Niet alleen economisch en waarderingstechnische zaken komen bij een dergelijk traject aan de orde, maar ook de emotionele aspecten spelen bij een dergelijke overname een grote rol. Hoe onderhandel je als medewerker met de aandeelhouder van het familiebedrijf? Wat zeg je als je ziet dat in het vuistdikke waarderingsrapport, dat de adviseur van de verkoper tegen veel geld door experts heeft laten opstellen, de door jou nog te realiseren winsten als vaststaand zijn meegenomen of dat alle risico’s en claims niet daarin zijn opgenomen? Wat antwoord je als jouw werkgever zegt dat hij toch zeker de overnamesom cash wil ontvangen omdat hij na overname zijn levensstijl wil voortzetten. Dat jouw ouders toch wel borg kunnen gaan staan voor de overnamesom?
Het is voor de medewerker/opvolger op eieren lopen in zo’n proces. Je kunt niet vrijuit onderhandelen want dan raakt jouw relatie met de aandeelhouder verstoort, maar aan de andere kant wil je wel dat je het bedrijf na overname met succes kan voortzetten. Dat je niet financieel klem komt en je niet in het bedrijf kunt investeren én dat de verkoper/aandeelhouder voldoende garanties afgeeft voor het verleden zodat je niet geconfronteerd wordt met claims welke hun oorsprong hebben in het verleden.
Ik zelf én veel van mijn familie en zakenrelaties hebben een eigen bedrijf al dan niet via een opvolgingstraject verworven. De casussen zijn anders, maar de emoties, valkuilen enzovoort, enzovoort zijn vrijwel hetzelfde. Ik ben al meer dan 25 jaar overname adviseur en waardeerder van bedrijven. Ik heb ervaring met dergelijke trajecten en weet ook wat er allemaal bij MBO-trajecten en opvolgingen binnen de familie kan spelen.
Zit jij in een situatie waarbij je het bedrijf via een MBO- of opvolgingstraject wil overnemen en wil jij je laten begeleiden door iemand die met dergelijke trajecten een ruime ervaring heeft opgedaan? Wil jij het bedrijf succesvol overnemen? En wil je ook de relatie met de verkoper niet verstoren? Gerda Nobel van OOR begeleidt het proces met respect voor beide partijen en onderhandelt op basis van belangen.
Schrijf je in voor de workshop De Succesvolle Overname, in samenwerking met risico-analist Ingrid Masselink van Fris Inzicht op 5 september of 17 oktober 2018. We zien je daar graag.
Óf wil je jouw overnamestrategie toetsen met de specialisten van OOR of meer weten over de waarde van het over te nemen bedrijf? Geef je dan op voor een Overname scangesprek, of bel 0299-405196.