De accountant, de fiscalist en de advocaat, allen adviseurs van Ruuds werkgever, hadden het over ‘gebruikelijke’ formules om de waarde vast te stellen, contracten en koopsommen. Ze vroegen aan hem of hij wel voldoende eigen middelen had om de zaak over te nemen. De koopsom was volgens Ruud veel te hoog. “Maar ja,” zo zei hij, “hoe vertel dat aan mijn werkgever?”
Ruud werkte als directeur in een productiebedrijf. De directeur/eigenaar zag hem als een zoon. Beiden hadden hetzelfde karakter en ze begrepen wat een ander dreef. Ruud gedroeg zich ook als de ondernemer. De werkgever en hij voerden verhitte gesprekken hoe ze de bedrijfsvoering nog konden verbeteren en waar het met het bedrijf naar toe moest gaan. Maar op een gegeven moment werden zij het oneens over de koers en Ruud besloot om op te stappen. Na een paar maanden belde zijn voormalig werkgever hem op; of hij alsjeblieft weer terug zou willen komen. Ruud stelde zijn eisen, hij kwam terug maar alleen als hij dan over twee jaar de zaak over zou mogen nemen tegen een redelijke prijs. De werkgever ging akkoord met dit voorstel. Hij zou het door zijn adviseurs uit laten werken, als Ruud maar weer terug zou willen komen.
Er gingen daarna enkele jaren voorbij. De zonen van Ruuds werkgever werden mede-aandeelhouder en wilden elk jaar dat de winst aan hen zou worden uitgekeerd. Ruud kreeg van hen geen toestemming om de broodnodige investeringen te doen in het bedrijf. Ruud stelde een aantal keren de opvolgingskwestie aan de orde, maar steeds weer werden de daadwerkelijke stappen uitgesteld. Toen er door de zonen weer een investeringsvoorstel van Ruud werd afgewezen was hij het zat. Boos stapte hij naar zijn werkgever en gaf aan dat hij het bedrijf per direct, en zonder de zonen, wilde overnemen. “Jullie er uit of ik er uit.”. De werkgever reageerde geschrokken en vroeg hem op de man af wat hij voor bod in gedachten had en hoe hij dat zou gaan financieren. Immers, Ruud had net een huis gekocht en was van plan om binnenkort te gaan trouwen.
Ruud had geen idee wat het bedrijf waard was en of hij dat zou kunnen financieren. Hoe bereken je de waarde van een bedrijf, waar moet je op letten? Volgens de accountant van de werkgever kreeg hij het bedrijf tegen een lage prijs, maar ja Ruud vond de koopsom toch wel erg hoog. De werkgever ging de discussie uit de weg en verwees weer naar zijn adviseur. Die zou veel over overnames weten.
Ruud stapte naar de bank en gaf aan dat hij het bedrijf wilde overnemen. De bank vroeg naar zijn businessplan en naar een onderbouwing van de waarde. Had hij al een due diligence laten doen en welke garanties gaf de verkoper? Ruud had gehoopt dat de bank hem antwoorden zou geven, maar hij kreeg steeds meer vragen. Op doorverwijzing van de bank kwam hij bij OOR. Wij hebben er voor gezorgd dat Ruud zonder zorgen het bedrijf tegen de juiste prijs, de juiste voorwaarden, afspraken en zonder de zonen over heeft kunnen nemen. Ruud werd eigenaar van XID B.V. en kon eindelijk doen wat hij altijd al wilde, namelijk ondernemen. De omzet, maar ook de winst, van het bedrijf is gestegen en Ruud vertelde dat hij zijn concurrent wil overnemen en OOR dan weer gaat inschakelen. Want als koper wil je toch dat de overname goed geregeld wordt?
OOR is de adviseur voor kopers die de vraagstukken over de overname van het bedrijf en alle vraagstukken die daarbij aan de orde komen aan een professional willen overlaten. OOR zorgt voor een goede deal en blijft ook na de overname betrokken bij het bedrijf. Wil je weten welke vragen je in ieder geval moet stellen bij de overname van een bedrijf. Klik dan hier.